Hekimlerin kendilerini ifade etme özgürlüğünü hissettiği 14 Mart sağlık haftasına yaklaştığımız bu günlerde bazı kelimeleri ve cümleleri çok sık duyar olduk.
Ecevit’ in sağlık durumu çok iyi!, Derviş’ in krizin geleceği hakkındaki görüşleri çok iyi!, Amerika’ nın Türkiye’ nin geleceği hakkındaki niyetleri çok iyi!, Avrupa Birliği’ ne girmenin ön koşullarını yerine getirmedeki performansımız çok iyi!, Koalisyon hükümetinin durumu çok iyi!, Genel durumumuz mu? Oooooo çok çok iyi!. Bu iyiler böyle sürüp giderken bir de iyi niyet kelimesi yankılandı kulaklarımızda.
Üstelik bütün bunlar iyi kelimesinin gerçek anlamının ne olduğunu unutturacak derecede anlam kazandırılarak hafızalarımıza kazınmaya başladı.
Bizler sağa sola iyi niyet göstermeye başlayan hükümeti görüp yaşasın nihayet insafa geldiler, artık bize de sıra gelir diye düşünmeye başlamıştık. Ama bir de ne görelim! Bu niyet öyle bir niyet ki iyiliği tartışılır. Zaten bunca olumsuz durum yaşanırken bu kadar iyinin bir arada olmasına şaşılması gerekmez mi?
Biz hekimler iyi hekimlik ortamı diye yola koyulduk. Yıllarca 14 Mart’ larda alanlarda haykırdık haklı taleplerimizi, toplantılarda dile getirdik.
Ülkemizde sağlığa en az %10 iyi bütçe; ülke gerçeklerine uygun nitelikli hekim yetiştiren iyi üniversite, iyi tıp eğitimi, altyapısı ve donanımı yeterli iyi çalışma ortamları, grevli toplu sözleşmeli sendika hakkının olduğu çalışanların yönetime katıldığı iyi çalışma hayatı, insanca yaşayıp onurlu meslek sürdürebileceğimiz iyi ücret, mezuniyet sonrası yaşam boyu iyi eğitim, emeğimizin tam karşılığının verildiği iyi tam süre, iyi iyi iyi … diye sıralayabileceğimiz yaşantımızı ve mesleğimizi ilgilendiren daha birçok konu var.
Bizler bu şekilde düşüne dururken hükümet gerçek niyetinin ne olduğunu göstermeye başladı. IMF’ ye ardı sıra iyi niyet! mektupları gönderdi. Neydi hükümetin iyi niyeti ?!
Bankaları ve hortumcularını kurtarmalıyız.
Çünkü iyi niyet! mektubu, söz verdik.
Önce toplumun temel ihtiyacı olan sağlık ve eğitimdeki harcamaları kısmalı ve özelleştirmeliyiz.
Çünkü iyi niyet! mektubu, söz verdik.
Topluma paran kadar sağlık hizmeti anlayışıyla yaklaşmalı, hekimleri ve halkı piyasanın acımasız koşullarına terk etmeliyiz.
Çünkü iyi niyet! mektubu, söz verdik.
Hekimlere sağlık çalışanlarına ve tüm çalışanlara sefalete mahkum eden, onur kırıcı açlık sınırında ücretler vermeliyiz. Verdiklerimizi de karabasan gibi çöken yeni zam ve vergilerle fazlasıyla almalıyız.
Çünkü iyi niyet! mektubu, söz verdik.
Devleti küçültmeliyiz, üretimi ve yatırımı küçültüp rantiyeyi silahlanmayı ve karanlığı büyültmeliyiz.
Çünkü iyi niyet! mektubu, söz verdik.
Sosyal devletin temel öğeleri olan kamusal hizmet alanlarını ve özellikle kar getirenlerini birilerine peşkeş çekmeliyiz.
Çünkü iyi niyet! mektubu, söz verdik.
Ülkemizde geleceğe aydınlık yüzle bakan sağlıklı gülen ve koşan çocuk, gençlerin, toplumun yani barışın değil; savaş tacirlerine pazar yaratanların kirli savaşında başrol almayı tercih etmeliyiz.
Çünkü iyi niyet! mektubu, söz verdik.
Uluslar arası sermayeye dikensiz gül bahçesi yaratacak yasaları çıkartıp ulusal değerlerimizi ve ulusal kaynaklarımızı yok pahasına satmalıyız.
Çünkü iyi niyet! mektubu, söz verdik.
Biz sözümüzün eriyiz. Söz verdik mi yaparız. Yapmazsak ne olur aman ha sakının kriz kriz kriz vs. vs.
Bu kadar iyi niyet!lerden sonra bizlerde iyi niyetle soruyoruz. Siz kimin hükümeti siniz?
Sağlıklı olmak isteyen halkın ve bunun için çaba gösteren hekim, tüm sağlık çalışanlarının mı? Yoksa iyi niyet gösterdiğiniz IMF ve Uluslar arası sermayenin mi?
Hükümeti yüzünü kendi halkına dönmeye çağırıyor, hekimine, sağlık çalışanlarına gerçek anlamda iyi niyet mektubu vermesini, söz vermesini, sözünün eri olmasını istiyoruz.
14 Martları inadına coşkuyla, sevinçle, inançla ve umutla yaşadığımız bu günlerde ortak dayanışma ruhuyla ellerimizi kenetleyip haklı taleplerimizi dile getirip etkinliklerimizle iyi hekimlik niyetimizi gösterme zamanı gelmedi mi?
Hiç kuşkusuz iyi hekim kitlesi iyi niyetini gösterecek kadar iyi bir dayanışma içerisine girebilecek ve ortak ses çıkaracak güçtedir.
İnsanlık yaşamı boyunca kutsal olarak ifade edilen mesleğimizin temel ilkelerinin bilinçli şekilde yavaş yavaş yok edilmeye çalışıldığı bu günlerde hekim, öğrenci kardeşlerimiz ve tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını tüm coşku, inat, umut ve inancımızla kutluyoruz.
Sevgiyle, dostlukla
*Bu yazı 14 Mart 2002 tarihinde kaleme alınmıştır