Genel Sağlık(sızlık) Sigortası 1 Ekim 2008’de yürürlüğe giriyor.Antalya Tabip Odamızdan ise henüz bir ses yok.
GENEL SAĞLIK(SIZLIK) SİGORTASI 1 EKİM 2008’DE YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR!
ANTALYA TABİP ODAMIZ HENÜZ BİR AÇIKLAMA DAHİ YAPMADI!
Sağlık ve sosyal güvenlik haklarımızda bir dizi kayıplara yol açan, çocuklarımızın geleceği ipotek altına alan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunu TBMM’den geçti. Son anda bir değişiklik olmaz ise 1 Ekim 2008’de yürürlüğe girecek.
Sonuçlarını aşamalı olarak yaşayacağımız bu Kanun’la emeklilik yaşı yükseltildi, prim gün sayısı arttırıldı, emekli maaşı bağlanma oranları düşürüldü, sağlık hizmeti alabilmek için yeni katılım payları getirildi, sağlık hakkı kısıtlandı, sağlıkta özelleştirme hızlandırıldı.
1 Ekim 2008 günü yürürlüğe girecek olan GSS’nin arifesinde, Antalya dahil ülkemizin dört bir yanında sendikalar, meslek örgütleri, emekten yana siyasi partiler, siyasi/toplumsal hareketler, kadın örgütleri, bu düzenleye karşı bir dizi etkinlik yürütüyor. Antalya Tabip Odamızdan ise henüz bir ses yok.
GENEL SAĞLIK(SIZLIK) SİGORTASI 1 EKİM 2008’DE YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR
AKP Hükümeti’nin sermaye sınıfının talebi ve IMF’nin talimatıyla TBMM’den geçirdiği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunu emekçilerin sağlık ve sosyal güvenlik haklarında bir dizi kayıplara neden oldu. Çocuklarımızın geleceği ipotek altına alındı.
Sonuçlarını aşamalı olarak yaşayacağımız bu Kanun’la emeklilik yaşı yükseltildi, prim gün sayısı arttırıldı, emekli maaşı bağlanma oranları düşürüldü, sağlık hizmeti alabilmek için yeni katılım payları getirildi, sağlık hakkı kısıtlandı, sağlıkta özelleştirme hızlandırıldı. Böylece sermayenin sağlık ve emeklilik üzerinden daha fazla kâr talebi karşılanmış oldu.
Bizler, Herkese Sağlık/Güvenli Gelecek (HSGG) Platformu adıyla bir araya gelen sendikalar, meslek örgütleri, emekten yana siyasi partiler, siyasi/toplumsal hareketler, kadın örgütleri olarak başından itibaren bu düzenlemelere karşı çıktık. Karşı çıkmakla yetinmedik; dağıttığımız bildirilerde, televizyon-radyo programlarında, panellerde görüşlerimizi milyonlarca emekçiyle paylaştık. Mitinglerde, basın açıklamalarında, yürüyüşlerde işçisi, işsizi, kamu çalışanı, esnafı, çiftçisi, emeklisi, yaşlısı, genci, ev kadını, öğrencisi ile yüz binlerce emekçi bu yasaya karşı isyanlarını dile getirdi. 13-14 Mart ve 1 Nisan 2008 tarihlerinde mahallelerde, fabrikalarda, hastanelerde, meydanlarda, sokaklarda, otobanlarda emek hareketinin uzun yıllardan sonraki en kitlesel eylemleri hayata geçirildi.
SSGSS KANUNU, TOPLUMUN BİLİNCİNDE VE VİCDANINDA MÜEBBETEN MAHKÛM OLDU
Bugün ülkemizin dört bir yanında ücretine, iş güvencesine, geleceğine sahip çıkmak üzere örgütlenen, sendikalaşan binlerce işçi görmezden geliniyor. Anayasal hak olan sendika üyeliği engelleniyor. Bu gerekçeyle binlercesi işten atılıyor. Gebze Ünilever’de, Düzce Desa’da, E-Kart’ta, Balıkesir YörSan’da, Arkas’ta, Tega’da, Nergis Holding’de, Menderes Tekstil’de, Sarıyer ve Bursa Belediyelerinde, Kocaeli ve İstanbul Üniversite hastanelerinde binlerce işçi emeklilik ve sağlık hakkına erişebilmek için öncelikle güvenceli, sendikalı bir işe sahip olunması gerektiğini haykırıyor. Ne yazık ki, bu ülkede akıtılan alın terinin gücü toplumsal ve siyasal hayata yansımıyor. Milyonlarca kamu emekçisinin “toplu görüşme” adlı ortaoyunu ile oyalanmaları da AKP hükümetinin emekçilere yaklaşımını bir başka pencereden hepimize gösteriyor.
SENDİKALAŞMAK, ÇALIŞAN HER İŞÇİNİN ANAYASAL HAKKI VE BAŞTA SAĞLIK VE EMEKLİLİK OLMAK ÜZERE İNSANCA YAŞAMIN GÜVENCESİDİR
HSGG Platformu olarak, SSGSS Meclis’ten geçse bile bu gayri vicdani, bu gayri insani, bu gayri ahlaki düzenlemelerin peşini bırakmayacağımızı daha önce kamuoyuna ilan etmiştik.
1 Ekim 2008 günü yürürlüğe girecek olan GSS’nin arifesinde düzenleyeceğimiz etkinliklerle sağlık ve sosyal güvenlik hakkı için mücadelemizin sürdüğünü ve süreceğini; bundan sonra da bütün sağlık ve sosyal güvenlik mağdurlarının, hakları için örgütlenip sendikalaşan işçi ve emekçinin yanında olacağımızı tüm kamuoyuna bir kez daha duyuracağız.