Pek çoğumuz yakın dönem önümüzü göremediğimiz için kaygı ve korku içindeyiz ve bu belirsizlik hepimizi mutsuz ediyor.10 Temmuz Cumartesi günü organize ettiğimiz toplantıya hepinizi bekliyoruz.
Aile Hekimliği Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey
Katılımcılar:
Antalya’da Görev Yapan Tüm Hekimler
Dr.Mustafa Vatansever(Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi, Genel Pratisyen Enstitüsü Başkanı)
Dr.Ali İhsan Gündoğdu (Aile Hekimi)
Tarih: 10 Temmuz 2010 Cumartesi
Saat:12.30-17.30
Yer: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi / Mor Salon (B Blok 6. Kat)
Sağlık Bakanlığı, Aile Hekimliği uygulamasını Antalya’da Aralık ayında başlatacağını ilan etti. Buna bağlı olarak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Aile Hekimliği 1. Aşama Uyum Eğitimlerine hız verildi. İl Sağlık Müdürlüğü, 15 Temmuz’a kadar Aile Hekimi olarak çalışmak isteyen hekimlerin matbu formu doldurup imzalamalarını istiyor……..
Aile Hekimliği ile ilgili nasıl duygular besliyor olursak olalım, bundan sonra neler olacağıyla ilgili kafamızda birçok soru işareti olduğu kesin. Sağlık Ocağı, AÇ/SAP, VSD hekimiyiz, 112, Acil Servisler ya da hastanelerde çalışıyoruz, Kurum, Belediye, Mediko ya da İşyeri hekimliği yapıyoruz.
Belki de çok istemiyoruz , benimsemiyoruz ama mecbur kaldık; kendimizi çaresiz hissediyoruz. Gerçekten bir seçme hakkımızın olup olmadığı da çok tartışmalı.
Çünkü, istesek de sistemin dışında kalamayacağız. Pek çoğumuz yakın dönem önümüzü göremediğimiz için kaygı ve korku içindeyiz ve bu belirsizlik hepimizi mutsuz ediyor.
Şu an Aile Hekimliği yapan ve Toplum Sağlığı Merkezi’nde çalışan arkadaşlarımızla birlikte konuşalım. Sorularımızı, kaygılarımızı, yaşanmışlıkları paylaşalım istiyoruz.
Bu amaçla 10 Temmuz Cumartesi günü pilot uygulamanın uygulandığı illerde Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Merkezlerini tercih eden meslektaşlarımızın da katılacağı bir toplantı organize ediyoruz. Hepinizi bekliyoruz.
ÇAĞDAŞ HEKİMLER
“Aile Hekimi olmayı ne zamandır bekliyordum, hem statü kazanacağım, hem maaşım iyileşecek, ben hastamı hastam beni bilecek, daha iyi koşullarda çalışacağım”
“Ne yapacağımı bilmiyorum, aslında sağlık ocağında çalışıyor olmaktan memnundum ama sistem beni buna zorluyor, başka bir şansım yok”
“Aile Hekimi olmazsam reçete yazma hakkı elimden alınabilir, geçici görevlerden başımı kaldıramam, bunca yıldan, bu yaştan sonra bunu kaldıramam”
“Tam Gün, Kamu Hastane Birliği derken bana başka seçenek bırakmadılar, ne olur ne olmaz”
“Kurum Hekimliklerinin ne olacağı belli değil, İşyeri Hekimliği alanı da karmakarışık, her şey aleyhimize gelişiyor, başka ne yapabilirim ki”
“Ne sakıncası var ki, biraz deneyeyim, beğenmezsem geri dönerim”
*Aile hekimlerinin eline ne kadar para geçiyor/geçecek?
*Özlük haklarımız ne olacak? Devlet memurluğu haklarım devam edecek mi?
*İş güvencem olacak mı? Sözleşmem yenilenmez ise ne olacak?
*Aile Hekimi olursam izinli yada ve raporlu olduğunuz dönemlerde maaşımdan kesinti yapılacak mı?
*Koruyucu hizmetleri istenilen oranları (%80 üzeri) tutturamazsam maaşımdan performans kesintisi olacak mı?.
*Yanımda çalışan sağlık personelin maaşı neye göre belirlenecek?
……
Sorular ve kaygılarımız uzayıp gidiyor.
*Sistem ilk başladığında birinci ve ikinci aşama eğitimlerden sonra Aile Hekimliği Uzmanı olacağınız söyleniyordu. Şimdi ise öncelikle TUS kazanmanız lazım diyorlar. Son durum nedir?
*Emekli olunca ne kadar maaş alacağım? Emekli ikramiyesi alabilecek miyim?
*Toplum Sağlığı Merkezi’ni seçersem maaşım ne kadar olacak? Hangi hizmetleri vereceğim? Geçici görevlendirme olacak mı?